Ohje lenkeillä kävijöille
PERUSOHJEITA SEURAN YHTEISLENKEILLÄ KÄVIJÖILLE
Seuran järjestämille yhteislenkeille osallistuakseen on oltava seuran jäsen. Toimintaan saa kuitenkin tulla tutustumaan muutaman kerran ilman seuran jäsenyyttä.
Kaikille yhteislenkeille voi osallistua myös sähköavusteisilla pyörillä!
- Onhan pyöräsi soveltuva kyseiselle lenkille? Tee pyörälle kuntotarkastus ennen lenkkiä. Tarkista että jarrut toimivat ja pyörä on muutenkin turvallinen ajaa. Öljyä ketju ja laita sopivasti ilmaa renkaisiin.
- Pukeudu säänmukaisesti. Ota tarvittaessa mukaan kevyitä varavaatteita (takki, liivi tai irtohihat, irtolahkeet). Yhteislenkeillä on käytettävä pyöräilyyn soveltuvaa kypärää.
- Ota mukaan riittävästi juomista ja energiapitoista naposteltavaa. Näin jaksat paremmin ja ajaminen on mukavampaa, vaikka lenkki hieman venyisikin. Vähintään juomista pitää aina olla mukana.
- Ota mukaan perushuoltovälineet, näin matka ei kokonaan katkea vahingon satuttuakaan.Perusvälineitä ovat varasisäkumi, pieni pumppu, muutama kuusiokoloavain ja rengasmuovit sekä maastossa myös omaan pyörään sopiva ketjuliitin ja takavaihtajan korvake. Suositeltavaa on pitää matkassa pyöräilyyn tarkoitettua monitoimityökalua (esim. Topeak Hexus).
- Jos mahdollista, ota mukaan ensiaputarvikkeita (laastaria, ensiside, henkilökohtaiset lääkkeet).
- Ota mukaan puhelin onnettomuuden tai pyörän korjaamattoman rikkoutumisen varalta. Suositeltavaa on merkitä puhelimeen ns. ICE-numero (kenelle soitetaan, jos jotain sattuu). Talleta myös lenkin vetäjän numero puhelimeen (jos vaikka sattuisit eksymään lenkillä varotoimista huolimatta).
- Pitkille lenkeille kannattaa ottaa mukaan rahaa tai maksukortti mahdollista kahvitaukoa varten.
- Jos sinulla on turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttava sairaus tai vamma (esim. diabetes), niin kerrothan tästä etukäteen tai viimeistään lähtöpaikalla vetäjälle. Tiedot käsitellään luottamuksellisesti.
- Ajattele lenkeillä aina muitakin. Tämä koskee esimerkiksi vauhtia, maastoa, lenkin kestoa ja uusien osallistujien vastaanottamista. Yhteislenkit ovat yhdessä ajamista, eivät omaa sooloilua varten. Päihteet ja tupakointi ei ole sallittua lenkkien aikana.
- Liikutaan ajoryhmässä yhtenäisenä letkana. Näin vältetään eksymiset ja pystytään auttamaan muita mahdollisissa ongelmatilanteissa. Välillä ajoryhmä väistämättä nauhautuu varsinkin maastossa, mutta tällöin viimeistään jokaisessa risteyksessä on jäätävä odottamaan seuraavia – tai menosuunnan pitää täysin varmasti olla kaikkien tiedossa. Jos yhtään epäilet seuraavana ajavien reittituntemusta, jää odottamaan. Ajoryhmän perälle ohjaaja nimeää peränpitäjän.
- Maanteillä ja pyöräteillä ryhmässä ajamiseen on tarkat yhteiset käytännöt. Nämä käydään läpi ohjattujen lenkkien aluksi. Noudata ohjeita – turvallinen ryhmässä ajaminen perustuu siihen, että kaikki toimivat samoin. Jos olet tulossa uutena maantielenkille, lue ensin artikkeli turvallisesta ryhmäajosta.
- Jos jollain on ongelmia tai jos sattuu onnettomuus, tilanne hoidetaan porukalla. Seuran lenkinvetäjillä on mukana työkaluja ja ensiapupakkaus. Jos lähdet lenkiltä ennen muita, muista aina ilmoittaa tästä muille lenkkiläisille – näin sinua ei etsitä turhaan.
- Noudata lenkinvetäjän ohjeita. Lenkinvetäjät kantavat huolta osallistujien turvallisuudesta, joten vetäjällä on oikeus esimerkiksi evätä lenkille osallistuminen tai ohjata osallistujan käyttäytymistä.
- Hygienia- ja turvallisuusohjeet: Saavu paikalle vain terveenä. Jää kotiin mikäli sinulla on pieniäkin hengitystieoireita. Parantele itsesi kunnolla ennen kuin tulet uudelleen yhteislenkille. Sylkeminen ja nenän niistäminen jonossa on ehdottomasti kielletty. Mikäli sinun tarvitsee sylkeä tai niistää nenäsi, tee se taukojen aikana tai hakeudu jonon viimeiseksi tai reilusti kauemmaksi muista. Pidä huolta siitä, että muut eivät altistu pisaroille.
Yhteislenkeillä ajetaan omalla vastuulla. Tarkista vakuutustesi kattavuus ja voimassaolo, etenkin se vapaa-ajan tapaturmaosio! Kypärä on pakollinen!